Güneş Enerjisi Sistemleri Proje Onayı ve Geçici Kabul İşlemleri: Portal Mühendisliği Firması İle Adım Adım GES Projeleri

Güneş enerjisi sistemleri (GES), sürdürülebilir enerji alanında önemli bir rol oynamakta ve bu alana yatırım yapan firmalar için bir dizi düzenlemeye tabi tutulmaktadır. Portal Mühendisliği olarak yürüttüğümüz GES projeleri için proje onayı ve geçici kabul süreçlerini detaylı bir şekilde ele alalım.

Güneş Enerji Sistemleri
  • Çağrı Mektubu ve Başvuru Süreci: Yatırımcılara tebliğ edilen Güneş Enerjisi Çağrı Mektubu ile projelerine başlamak isteyenler için 180 gün süre verilmektedir. İlk 90 gün içinde yatırımcılar, üretecekleri GES projesini ve varsa irtibat hattı projesini Bedaş ve Ayedaş'a sunmalıdır.

    Eğer yatırımcı 90 gün içinde solar enerji projesi onayı için başvuruda bulunmazsa, bağlantı başvuruları geçersiz sayılır ve sundukları belgeler kendilerine iade edilir.
  • Süre Uzatımı Talebi: Eğer yatırımcılar kendilerinden kaynaklı bir sebep olmaksızın projelerini onaylatamazlarsa, dağıtım şirketine bu durumu belirten bir belgeyle başvuruda bulunabilirler. Dağıtım şirketi uygun görürse, onay için ek 90 gün süre verilir. Toplamda bu süre, 270 günü bulur.
  • Proje Onayı İçin Gerekli Belgeler: Proje onayı için gerekli belgeler arasında şunlar bulunmaktadır:
    • İlgili dağıtım şirketinden alınan Bağlantı Görüşü ve Çağrı Mektubu
    • İl Özel İdaresi veya Belediyeden onaylanmış uygunluk yazısı, ek yükler ve uygunluk belgeleri
    • Solar modül, invertör ve diğer ekipmanların teknik özelliklerini içeren belgeler
    • GES kurulumunu gerçekleştirecek olan EPC şirket bilgisi, irtibat kişisi ve iletişim bilgileri
    • Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği'ne uygun diğer belgeler
  • Teknik Hesaplamalar: GES proje onayı için çeşitli hesaplamalar yapılmalıdır. Güç kaybı, gerilim düşümü, solar DC kablo hesaplamaları, maksimum ve minimum solar invertör DC giriş gerilimi hesaplamaları bu teknik detayların başında gelir.

    Portal Mühendisliği olarak, bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması ve hesaplamaların titizlikle yapılması için müşterilerimize destek sağlamaktayız. Güneş enerjisi projelerinde başarılı bir onay ve geçici kabul süreci için iş ortaklarımıza rehberlik etmeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir enerjiye geçişte birlikte hareket ediyoruz!
Gerilim düşümü ve akım taşıma kapasitesini gösteren Yüksek Gerilim ve Alçak Gerilim kablo hesaplamaları.

Kısa devre hesapları.

Topraklama ve paratoner tesisi hesaplamaları.

Eğer varsa iç ihtiyaç transformatör güç hesapları, transformatör anma güçlerine göre Kompanzasyon tesisi hesaplamaları ve aydınlatma ve acil aydınlatma hesapları.

Son olarak onay işlemleri için GES proje paftaları gereklidir.

Bu proje paftaları; solar panel, solar invertör ve panoların yerlerini gösteren ölçekli yerleşim planı, tek hat bağlantı şeması, solar panel dizi (string) bilgileri, topraklama ve aşırı gerilim koruması, santral AC tarafla ilgili olanlardır. Eğer varsa solar proje paftalarına şunlar da eklenebilir; YG ve AG güç dağıtım vaziyet planı, aydınlatma ve acil aydınlatma tesisatları planları, YG hücrelerin genel görünüş ve kesit bilgileri.

GES projeleri ilgili Proje Onay Birimi tarafından kontrol edilir, varsa eksikler tamamlandıktan sonra onaylanır. Güneş Enerjisi Santral projelerinin onaylandıkları günden itibaren 30 gün içerisinde ilgili Elektrik Dağıtım Kuruluşuna Bağlantı Anlaşması için başvurulması gerekmektedir.

GES projelerinin onay sürecindeki en önemli risk ilgili belediye veya OSB den alınması gereken GES uygunluk belgesidir. Bunun için öncellikle GES kurulacak binanın, Güneş Enerjisi Santralinin getireceği ekstra yüklerle beraber detaylı bir statik projesinin hazırlanması gerekir. GES statik projesinde solar panellerin dinamik yüklere karşı (rüzgâr, deprem) dayanımı da irdelenir.

Hazırlanan GES statik projesinin yurt içinde yerleşik bir üniversitenin İnşaat Mühendisliği bölümü tarafından da incelenerek onaylanması gerekmektedir. Bu Süreçte Üniversitemiz Doğa Bilimler Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Akademisyenlerimizi tarafından Statik raporları ve diğer raporları hazırlanır.

Üniversite onaylı GES statik projesi sonrasında ilgili belediyeye GES Uygunluk Yazısı almak için götürülür. Belediye GES statik projesini inceler. Bunun yanı sıra GES kurulumu yapılacak binanın imar mevzuatına uygunluğu da belediye tarafından kontrol edilir. İmar affından faydalanmış binalar için ilgili İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden yapı kayıt belgesinin geçerliliği GES Uygunluk görüşü istenen belediyece sorgulanabilir.

Bazı belediyeler GES uygunluk yazısı için GES kurulacak binanın inşaat ve elektrik fenni mesuliyetinin yüklenilmesini de şart koşmaktadır.